Jídlo

Cestování za zmrzlinou. Kde mají nejúchylnější příchutě?

Od čedaru po uhlí, jděte do toho! 6 zmrzlin, které jsou všechno ostatní než vanilka.

Na fotce nahoře je zmrzlina superman v makronkách. Máte už hyperglykemický šok? Bude se to zhoršovat.

V módě je experimentovat se zmrzlinovými příchutěmi. Doby, kdy vládl triumvirát vanilková, čoko a pistáciová, jsou dávno pryč. Zmrzlináři se pokoušejí zaujmout co nejšílenějšími příchutěmi, jenže výstřelky většinou končí na hřbitově zmrzlinových příchutí. Opravdu. Americká značka Ben & Jerry’s zkrachovalé příchutě obřadně pohřbívá. Už je tam 300 duší. Je to samozřejmě jen marketing, ale tady jsou jejich stránky v češtině, kde se tomu můžete zasmát. Zavzpomínat v dobrém asi ne. Amíci jsou experti na to, spatlat do zmrzky kdeco 🤪

Američané umí prodat i nepovedené výrobky. Obdivuhodné. Foto: Jimmy Emerson.

Kolik stojí Řecko?

Hospitalizace s otřesem mozku: 100 000 Kč.
Vymknutý kotník:
6500 Kč.
Operace slepáku:
500 000 Kč.
Akutní zuby:
od 10 000 Kč.
Zánět ledvin, močáku:
3800 až 130 000 Kč.
Přitom pojištění od AXA Assistance máte díky nám s 50% slevou, takže za jeden den zaplatíte pouhých 11 Kč!
Klikněte tady a zadejte slevový kód: SLAVANAZDARVYLETU50 

Ježíš, to by se u nás stát nemohlo

Asi ne, protože český zákazník je ultrakonzervativní a nechce experimentovat naopak vůbec. Žádné originální chuťové kombinace u nás v obchodech nekoupíte. Ostatně nejprodávanější český nanuk je už 50 let Míša (od roku 2006 už ho vlastní Algida alias Unilever). Drtivá popularita tvarohového nanuku je ostatně světová rarita. Nikomu jinému kromě Čechů to na světě takhle nechutná. Na dotaz výrobce, jestli by nebyl zájem o něco výstřednějšího, ani „blbá“ mátová příchuť prý nemá šanci.

Ale vždyť je teď všude spousta malých zmrzlinářů!

Ale s experimenty je to vážně slabé. Když už se odvážou, sotva dají do čokolády čili nebo do něčeho přidají sůl. A ještě to ani pořádně nezamrazí (rozbředlé „zmrzky“ jsou teď bohužel velký trend). Nuuudaaaa!

Tak kam si mám zajet pro zábavu?

Některé zmrzlinové příchutě jsou populární po celém světě, jiné jsou úspěšné jen nepochopitelně lokálně, stejně jako náš Míša. Místní hrdost na něco z lokálních surovin tak dává šanci přežít i pankáčským příchutím. Autor článku byl nejdříve šokován příchutí mastichové zmrzliny (booza) posypané pistáciemi, kterou ochutnal v Sýrii, ve slavné zmrzlinárně Bakdash v Damašku (založena 1885). Po prvotním šoku přichází údiv a podruhé už nechcete jinak. Když ale v Česku někomu nabídnete jen mastichovou žvýkačku, bude mít dost problém. Tyhle zvláštní chutě ze zvláštních surovin je prostě většinou těžké najít mimo místa původu. Když už budete v těchto státech, zajeďte si sem (více pod mapou).

image
Zmrzlinárna Bakdash v Damašku. Jedna z nejlepších zmrzlin, které autor článku kdy jedl. Divné a současně lahodné!

Mapu si rozklikněte ikonkou vpravo nahoře:


image
Vypadá to jako srulovaný tygří ocas, chutná to na pendrek. Foto: degreefromcanada
Tygří ocas

Tygři (a jejich ocasy) jsou doma v Asii, ale tahle pochoutka pochází z Kanady. Kanadská armáda totiž za druhé světové pomohla osvobodit Nizozemí a některé holandské rodiny to pak na oplátku nalákalo emigrovat do Kanady a začít nový život. Za oceán si odvezli i lásku k lékořici. U nás je to pro většinu lidí odporný komoušský pendrek, pro alkoholiky zase závan bohulibého pastisu a ouza (i když tam je základ spíš anýz). Pro Kanaďany je to úplně něco jiného. Cukrář Morgan Carr nacpal do zmrzlinového stroje lékořici a pomerančovou zmrzku. Výsledek se stal populárním pro mnoho generací. Dnes už se tigertail (nebo taky tiger tiger) bere za nostalgickou retro pochoutku, podobně jako u nás rakvičky se šlehačkou a fialky.

https://www.axa-assistance.cz/cestovni-pojisteni/?externalpartner=10000430

Poznámka: Amíci mají další zvláštnost. Oblíbený je tam přístroj zvaný ice cream soda. Je to něco mezi postmixem na nealkoholické nápoje, jak ho známe u nás, a strojem na zmrzlinu. Výsledná „ňamka“ je zmrzlina smíchaná se sirupem a nealko bublinkovým nápojem. Dělají to i ve verzi s kořenovým pivem (root beer). To je trochu zavádějící název většinou nealkoholického pití, které se vyrábí z kořene křoví kašti bělavé.

Keso

Tohle se prodává na Filipínách. Koupíte v potravinách i od pouličních prodejců. Dáte si kopeček klasické sladké smetanové zmrzliny, jako je čokoláda nebo vanilka, a k tomu kopeček čedarové zmrzky, často i posypané kousky sýra. Miliony fanoušků této zmrzliny milují i sladko-slané kopečky zmrzliny keso (z fonetického pravopisu španělského queso, což znamená sýr) plněné do naducaného pečiva s názvem pan de sal. To nám dává dost smysl.

Originální adjustáž čedarové zmrzky na Filipínách. Foto: Flavoursofiloilo.
Fénix

Morava zachytila žhavý aktuální světový trend. Na kozí farmě ve Vizovicích vyrábí černou zmrzlinu. V USA je to teď velký hit (v LA tomu říkají Goth nebo Black Roses) a máme to už i u nás. Majitel farmy Martin Vlček pro metalácký festival Masters of Rock (letos 12. – 15. 7.) totiž vymyslel speciální recepturu vanilkové zmrzliny z kozího mléka s rostlinným černým uhlím. Specifická chuť připomínající popel v puse, k tomu vynikající zdravotní účinky uhlí a dekadentní barva navrch. Vlček se experimentů nebojí, zkoušel i zmrzku z vepřové krve. Zatím pro ní nenašel odběratele 😱

image
Vizovická koza s uhlím.
Černotu zažijete i u nás na ulici.
A ještě jednou temnota před něčím barevným.
To není Šmoula, to je Superman! Foto: Angie Hartley.
Superman

Z každého dítěte udělá hrdinu. Mix tří zmrzlin. Vzniklo to za americké prohibice v Detroitu, když byl minimální prodej piva a pivovary potřebovaly zvýšit odbyt. Smíchali červenou Faygo Red Pop (podle oblíbené US limonády s pomerančově-jahodovou příchutí), žlutou citronovou a modrou zmrzlinu Blue Moon. Ta ale nechutná jako naše chabá obarvená šmoulí vanilková. Příchuť je tajná (respektive použitá chemikálie je tajná), ale fanoušci tvrdí, že to modré připomíná něco mezi snídaňovými cereáliemi Froot Loops a pěnovými marshmallows. Tohle fakt můžou chtít jen Amíci. Na Supermana narazíte ve středozápadních státech USA (jako Ohio, Nebraska, Kansas atd.).

Recept na supermana v angličtině je tady, slipy nepotřebujete:

Dondurma

Je to vlastně varianta naší oblíbené mastichové zmrzky ze Sýrie. Turecký elastický krém připomínající karamel obsahuje salep a mastichu. Salep znáte z našich čajoven. Vyrábí se ze sušených hlíz rostlin z čeledi vstavačovitých nebo přímo vstavače. Je to už podle názvu afrodiziakum. Masticha (mastix) je z pryskyřice stromů Pistacia lentiscus. Má skvělé účinky na žaludek a trávení, ale je antibakteriální a redukuje např. i bakterii Helicobacter pylori.

image
Vypadají jako skláři, kteří utekli z cirkusu. Osmanská kultura. Foto: lakshmisharath

Tahle lepivá směs velice pomalu taje a má zvláštní strukturu až tak pevnou, že se dá i jíst a krájet vidličkou a nožem. Výrobci z přípravy této lahůdky většinou dělají až trapnou show. Před zákazníky točí a efektně „nalévají“ hmotu a předvádějí něco jako zmrzlinové skořápky. Nenechte se odradit, teatrálnost ke sladkostem patří.

Snad všechny oblíbené turecké zmrzlinové triky jsou tady:

Česnek

Město Gilroy v severní Kalifornii samo sebe prohlásilo „česnekovým hlavním městem světa“. Obchody, farmářské trhy i každoroční festival vzdávají hold aromatickým hlízám. Nechybí samozřejmě zmrzlina. Tučně máslová, s vanilkovým základem a doznívající po ořechách. Česnekové zmrzliny dělají i ve verzi s čokoládou, praženými mandlemi, pistáciemi a pralinkami.

image
Americká Země živitelka má příjemné retro kouzlo.
Česneková zmrzka vypadá velice lákavě. Foto: Romulo Yanes.

Podobné místo je i u nás. Letošní Festival česneku Buchlovice (2018) bude 28. července. V loňském roce se stály obrovské fronty na jejich česnekovou smetanovou zmrzlinu. Dávají tam víc tvarohu, protože k cukru se česnek moc nehodí. Zkoušeli i kousky česneku obalené v čokoládě, což vypadá jako stracciatella. Ale je to nářez. Stránky festivalu tady.

Spočítejte si cenu cestovního pojištění s 50% slevou od Sláva nazdar výletu!
Na kolik dní jedete?
Kolik Vám je?
Kam jedete?
 
Chci se hned pojistit
Sleva bude automaticky započítána.
Pošlete mi slevový kód
Cestujete později? Pošleme vám slevový kód do emailu.
Připomeneme se 4 dny před odjezdem.
Odeslat
Kam blízko:

A jestli chcete něco ochutnat hned, zkuste třeba pražské Angelato, kde se čas od času něco zajímavějšího taky mihne. Kopřivová, parmazán & vlašský ořech, špenát, avokádo nebo olivový olej. Ale většinou mají bohužel jen klasiku a ne moc zmrzlou. Angelato má dvě pobočky. Více tady.

Mnohem levnější je třeba Vanille v Praze na náměstí Míru. Tam máme oblíbenou svěží příchuť hugo (prosecco, bazalka, limetka). Je to přímo na Náměstí Míru. Vanilka tady.

Ke známému hipsterskému zmrzlináři na Vinohradech naopak vůbec nechoďte. Nuda, nuda, šeď, a navíc neskutečně mrňavé, komunisticky ošizené porce. Stránky mají tady.

Nejoriginálnější zmrzlinárnu provozovala Ivana Jablonovská ve Stráži pod Ralskem. Měli 300 druhů zmrzliny (sic!) a nechyběly naprosto šílené příchutě jako česneková, čabajková, kremžskohořčičná nebo něco, co se jmenovalo „chleba s máslem”. Jenže podnik je momentálně nefunkční. Sledujte tady jejich FB, jestli se zase vzchopí.

Jan Strmiska

V Indii si koupil motorku Royal Enfield 500. Než ho o ni okradli, projel pět indických států. Miluje Karpaty, oceán, jihovýchodní Asii i cesty za surfařskými spoty kamkoli. Roky testoval holky a měl na starosti módu v Maximu, šéfoval časopisu T3 (Tomorrow's Technology Today) a jeho nejnovější projekt je elektronická hudební pilulka Audiopill.

Mohlo by vás zajímat

MRKNĚTE NA NÁŠ INSTAGRAM

Sláva Nazdar Výletu CREATIVE DOCK