Jídlo Laos

Grilovaná včelí plástev s larvami

Laoské pouliční jídlo je jen mírně sladké a překvapivě šťavnaté.

Fotka nahoře: Dvě buňky plástu se včelími larvami. Bílá výplň je jejich životadárná mateří kašička neboli pyl natrávený včelami a připravený k výkrmu. Foto: Waugsberg, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

S pokrmy ze včelích larev se experimentuje v luxusních kuchyních prestižních světových restaurací. A zároveň je to, co nám může připadat jako neuvěřitelná zápaďácká zvrhlost z nudy a nadbytku, na druhém konci světa jídlo chudých.

„Zachraňte včely!“ Tenhle výkřik se totiž nese celou planetou. Včela medonosná vymírá, rostliny nebude mít co opylovat a lidstvo má vážný problém. A zdá se, že si za to můžeme sami. Jednak jde samozřejmě o chemizaci zemědělství. Ale co je snad ještě šílenější: vychovali jsme si plemeno, které je téměř nebodavé. 

image
Grilované a pečené sladké brambory a plástve divokých včel před restaurací v Pakse. Pakse je hlavní město provincie Čampasak (Champasak) v jižním Laosu. Foto: Profimedia

Dnes chované včely jsou neagresivní, přesně tak, jak se nám to líbí. Jenže ouha, teď zjišťujeme, že agresivita má v životě jistý účel. Je spojena se samočisticím chováním včel. Ať už jde o útočnost vůči nepřátelům, jako je medvěd (nebo člověk, samozřejmě), nebo i o odolnost proti patogenům. Agresivnější včely se totiž lépe zbavovaly roztočů, ale i uhynulých včel v úlu. Včelí civilizace tak zpohodlněla a zjemněla stejně jako my. A čím víc se o ně staráme, tím hůř. Z dnešní včely se stal chronický pacient. Dýchací potíže, plísně, bakterie, viry… Nepřipomíná vám to stále hodnější, ale taky zdegenerovanější lidstvo?

Budiž pro nás varováním, že přílišná mírumilovnost se časem změní v degeneraci a smrt.

Zachránit, nebo sníst?

Jak tedy víme, včely jsou nepostradatelnou součástí naší biodiverzity. Opylování drony ještě dlouho, dlouho nebude technicky ve velkém možné. A tak levné a ekologické jako včelami to nebude nikdy. Takže baštění včel není zrovna na pořadu dne. Jenže my včely už stejně zneužíváme. Krademe jim med, propolis i mateří kašičku s tím, že ony toho vyrábějí „zbytečně moc“. Kde je tedy ta hranice přijatelného? Na světě jsou totiž místa, kde je pojídání včelích larev lidovou pochoutkou a zdrojem cenných proteinů.

https://www.axa-assistance.cz/cestovni-pojisteni/?externalpartner=10000430

Navíc dnes jsme na včelách závislí, takže to vidíme vysoce dramaticky, ale zapomínáme, že pro některé části světa jsou včely invazivní druh. Do Severní Ameriky byly včely přivezeny až v roce 1622. Domorodci včelám dokonce přezdívali „mouchy bílého muže“, protože když zahlédli roje včel, nebyli běloši daleko (tedy přesněji: včely byly v Severní Americe už před miliony let, jenže pak vyhynuly a přivlekli jsme je zas zpátky…). Takže nic není tak jednoduché.

A jak se ty larvy tedy připravují?

Plástev vypadá jako podivně tvarovaný kukuřičný klas vytažený přímo z grilu. Celé se to podává na sexy banánovém listu a koupíte to třeba na trhu v Luang Prabangu (Laos). Při bližším průzkumu zjistíte, že ta domnělá buclatá kukuřičná zrna jsou vlastně mléčně bílé včelí larvy, stále ještě zakleslé ve svých šestiúhelníkových komůrkách. Pro přípravu se to zabalí právě do banánového listu, který jídlu uchová teplotu a vlhkost. Jí se to ještě teplé, na chuť je to překvapivě šťavnaté a s ořechovou příchutí. Stejně ořechově ostatně chutnají všechny tepelně připravené larvy a červi. Ale to určitě znáte 🙂 Včelí larvy mají ale výjimečně výraznou bílkovinovou chuť a pikantnost. Je to, jako když si představíte něco mezi mastným medem, vajíčky, ořechy a teplým ananasem. Mateří kašička, kterou se larvy živí (což je vlastně lehce fermentovaný pyl), tomu totiž propůjčuje lehce nasládlou chuť.

image
Střeva včelích larev praskají ve vašich ústech. Něco jako dobrá klobása. Foto: Profimedia
Podobně se dají jíst i vosí hnízda (a my je taky jíme na Vánoce :-). Tržiště v Luang Prabangu. Foto: Profimedia
Podobně se dají jíst i vosí hnízda (ostatně taky se s nimi na Vánoce ládujeme :-). Tržiště v Luang Prabangu. Foto: Profimedia
image
Příprava na jiný způsob vaření, kdy místňáci larvy z pláství vydloubávají. Něco jako u nás, když před mlsáním musíte rozlouskat ořechy. A vlastně to pak i oříškově trochu chutná. Foto: Profimedia, Stock Budget

Mám recept po babičce…

Jsou i další recepty na přípravu včelích larev. Larvy se dají smažit, vařit i žvýkat za syrova. Tradiční recept z Nepálu je o tom, že se larvy vloží do hrubé tkaniny nebo tašky a vymačkají se. Výsledná šťáva se slije a za stálého míchání zahřívá na ohni. Výsledná chuť je popisována jako míchaná vajíčka, ale s plnější chutí.

Pokud chcete recept na vařené, je tady: larvy lehce opláchnete a pak vaříte 10 minut (někteří doporučují 30) ve slané nebo kořeněné vodě, stejně jako mořské plody. Jakmile je uvaříte, můžete podávat nebo přidat jako surovinu do jiných receptů.

Kde to tedy ochutnám?

V Laosu a Kambodži jsou tepelně upravené včelí plástve oblíbené pouliční jídlo. Hmyz je tam významným zdrojem bílkovin. Na trzích hledejte celé včelí plástve. Když poblíž nich objevíte i gril s banánovými listy, právě jste našli svého šéfkuchaře. 

Spočítejte si cenu cestovního pojištění s 50% slevou od Sláva nazdar výletu!
Na kolik dní jedete?
Kolik Vám je?
Kam jedete?
 
Chci se hned pojistit
Sleva bude automaticky započítána.
Pošlete mi slevový kód
Cestujete později? Pošleme vám slevový kód do emailu.
Připomeneme se 4 dny před odjezdem.
Odeslat

Mohlo by vás zajímat

MRKNĚTE NA NÁŠ INSTAGRAM

Sláva Nazdar Výletu CREATIVE DOCK