Thorrablot
Jídlo Island

Nahnilé žraločí maso a vařené ovčí hlavy. Začíná islandská slavnost thorrablot

Vikingská žranice oslavuje pohanskou historii ostrova. Pojeďte ochutnat.

Ještě před 10. stoletím Islanďané uctívali severské bohy včetně kalendáře. A během měsíce thorri (þorri), který trvá od poloviny ledna do poloviny února, místní slaví svátek thorrablot (Þorrablót). Jak vyplývá z názvu, jde o oslavování mytického norského krále a boha Thorri Snærssona, kterého z marvelovek známe spíš jako jako Thora, boha hromu nebo taky muže s paličkou na maso.

To slaví tedy už tisíce let?

Potom co norský král Olaf Tryggvason Island obsadil, což bylo kolem roku 1000, místní obyvatelé pohanské rituály a ikonografii pustili k vodě. Až na konci devatenáctého století thorrablot vzkřísila skupina islandských studentů v rámci rozkvětu národnostních ideologií. Podobně jako u nás fungoval Jirásek a další nacionalisté z doby národního obrození. Další vlna obrody thorrablotu pak přišla po druhé světové válce s poválečným ekonomickým vzestupem.

Tak co je to za svátek?

Jídlo není nic běžného (pokud snad nejste viking). Formou bufetu se podávají obložené talíře plné (z našeho dnešního pohledu) solidních prasáren. Hvězdou hostiny jsou nejrůznější výstřední druhy masa, po jejichž ochutnání pro vás už kuličky z IKEA nikdy nebudou to, co bývaly.

Fermentované neboli nahnilé žraločí maso (hákarl). Lákavá je vařená ovčí hlava svid (svið), která se jí i s očima, ale bez mozku, může být taky naložená v syrovátce. Z ovčí hlavy se taky připravuje sviðasulta, což je rosol podobný naší tlačence. 

image
Nejšílenější islandské jídlo je hákarl. Maso grónského žraloka velikého je totiž bez speciální úpravy jedovaté (je v něm vysoká koncentrace amoniaku a kyseliny močové), takže se musí nejdřív několik měsíců uložit půl metru pod vrtstvu hlíny. Na dočasný žraločí hrobeček je potřeba položit vrtsvu kamenů, aby se při kvašení vytlačily jedovaté látky. Pak se to ještě nakrájí na proužky a nějakou dobu suší. Výsledný smrad je tak divoký, že to nezvládnou sníst ani mnozí domorodci. Foto: Profimedia

Hodně to všechno připomíná naši zabijačku, jen dovedenou do výstřednější podoby. Alespoň nevíme o nikom, kdo by u nás na vesnici připravoval tlačenku z beraních varlat (súrsaðir hrútspungar), která jsou rozmačkaná a naložená v syrovátce. Není asi potřeba vysvětlovat, že mladší generace už tenhle svátek moc nechápe.

Nechybí samozřejmě ani sušené bílé ryby (harðfiskur) a pro slabší žaludky tu máme uzeného lososa, klobásy i žitný chléb. Spláchnete to brennivínem, což je silný alkohol, který je rozpustile označován taky za „černou smrt“.

Svið: vařená ovčí hlava, podávaná s bramborovou kaší a sýrem. Foto: Wikimedia Commons
Svið: vařená ovčí hlava, podávaná s bramborovou kaší a sýrem. Foto: Wikimedia Commons
A nebo si jen můžete zajet pokecat s farmáři. Na Island se teď hodnw jezdí za ekoturistikou. Zemědělec z východního pobřeží. Profimedia, Alamy
A nebo si jen můžete zajet pokecat s farmáři. Na Island se teď hodnw jezdí za ekoturistikou. Zemědělec z východního pobřeží. Foto: Profimedia, Alamy
Spočítejte si cenu cestovního pojištění s 50% slevou od Sláva nazdar výletu!
Na kolik dní jedete?
Kolik Vám je?
Kam jedete?
 
Chci se hned pojistit
Sleva bude automaticky započítána.
Pošlete mi slevový kód
Cestujete později? Pošleme vám slevový kód do emailu.
Připomeneme se 4 dny před odjezdem.
Odeslat

A někdo to organizuje?

Jsou různé formy oslavy tohoto svátku. Můžete si dát jen meníčko v restauraci (v menu hledejte thorramatur) a pak jsou organizované slavnosti po celém státě. Ale především jsou to komorní setkání s přáteli, kde se zpívá, hraje, recitují básně na počest Thora a vyprávějí se příběhy. Večírky pokračují až do ranních hodin. Kdo by odolal vikingskému mejdanu po takhle brutálním jídle? Nebojte, červené muchomůrky pro posílení do boje se už nepodávají.

Jan Strmiska

V Indii si koupil motorku Royal Enfield 500. Než ho o ni okradli, projel pět indických států. Přešel sám pěšky íránské hory, miluje Karpaty, oceán, jihovýchodní Asii i cesty za surfařskými spoty kamkoli. Roky testoval holky a měl na starosti módu v Maximu, šéfoval časopisu T3 (Tomorrow's Technology Today) a vyvinul elektronickou hudební pilulku Audiopill

Mohlo by vás zajímat

MRKNĚTE NA NÁŠ INSTAGRAM

Sláva Nazdar Výletu CREATIVE DOCK