Jídlo Jižní Korea

Našli jsme muzeum kimči

  • Instagram index
    3
  • Výživnost
    10
  • Party faktor
    1

Nejslavnější kysané zelí s chili má multimediální pomník Kimchikan.

V roce 1988, v době, kdy nejnabušenější sportovci bojovali o medaile na olympijských hrách v Soulu, byl světu představen ještě jeden vítěz. Borec, který nemá se sportem nic společného. Bylo to poprvé, kdy kimči, pikantní zkvašené zelí, objevilo tolik lidí z celého světa.

Právě tohle byl počátek celosvětového vítězného tažení kimči. Od té doby tohle tradiční jídlo Severní a Jižní Koreje můžete najít v meníčkách restaurací po celém světě. A dokonce i v našich obchodech. Ale ke kvalitě české verze se ještě dostaneme.

Během olympijských her se našly spousty návštěvníků, kteří ochutnali toto extremistické jídlo a chtěli se dozvědět mnohem víc. A tak se tehdy nově založené muzeum přesunulo blíž sportovcům, přímo do Korea World Trade Center, aby se davy zvědavců mohly uspokojivě edukovat. Později byl tento svatostánek přebudován a v roce 2015 otevřen pod názvem Kimchikan.

Expozice naložených surovin. První písemné zmínky o kimči jsou asi 3000 let staré. Tehdy se to ještě jmenovalo „dži“. Na fotce nahoře: První dáma Koreje Kim Yoon-ok (vpravo), salátem kimči krmí Miyuki Hatoyama, manželku japonského premiéra Yukia Hatoyama.

Není to žádná rychlokvašná móda

Vitríny muzea popisují historii tohoto unikátního jídla až 1500 let zpátky. Výroba kimči byla odjakživa komunitní záležitost. Vždy na podzim rodiny shromažďovaly, krájely a míchaly zeleninu s kořením a připravovaly tak zelí nejen na celou zimu, ale někdy i celý rok dopředu. Proces přípravy je relativně složitý a říká se mu kimjang (čtěte kimčang). V roce 2013 byla příprava kimči organizací UNESCO uznána za část světového nehmotného kulturního dědictví. Pro srovnání: u nás je takto zapsán masopust, slovácký verbuňk, sokolnictví, Jízda králů a loutkářství.

Ve středověku se do prvních verzí dávala zelenina i s alkoholem.
Sbírka sudů na zelí připomínající spíš scénu z Vetřelce.
Nakládala si Rypleyová vlastní kimči?
Tohle koupíte v sámošce. Kimči je dokonalý starter. A nebojte se zažívacích problémů, právě naopak. Optimalizuje chod střev a trávicího traktu zlenivělého naší syntetickou stravou. V korejských restauracích dostanete automaticky kimči zdarma ke každému hlavnímu jídlu.
A výpravné diorama. Obecně zimní verze kimči se jmenuje gimjang. Takové to dlouhodobě nakládané zelí na zimu. Pak je ještě sezonní neboli běžné. To zfermentuje už za několik dní. Patří tam kimči s plněnými okurkami, raně letní ředkvičková verze i podzimní verze s celými ředkvičkami.

Není mi to povědomé?

My v Evropě tady samozřejmě tuto zdravou pochoutku známe taky už celé věky. Mongolové si svou verzi kimči brali na válečné výpravy do Evropy, a tak rozšířili jeho oblibu i u nás. Bohužel čím dále od Asie, tím je kuchyně měkčí, slabší, nevýraznější a nudnější. Rusové z toho udělali obyčejné slanokyselé zelí. Slováci kyselé zelí a my už si to raději sladíme. Jsme opravdu takoví měkkýši?

Různé varianty kimči. Jak vidíte, výsledky jsou velice rozdílné. Odzhora: Lilkové, salátové, bílé, rajčatové a ředkvové s řasami.

Jak se to vyrábí správně?

I v Koreji má každá rodina trochu jiný recept. Základní složení je čínské zelí, jarní cibulka, chili a česnek. Jenže tenhle základ doplňuje široká škála zeleniny a mořských plodů. Existuje kolem 180 oficiálních verzí tohoto jídla. Autor tohoto článku získal svůj první rodinný recept na kimči od Korejce žijícího v Praze, přes prostředníka a po 7letém přátelství s tím, že ho nikomu nesmí prozradit. Ne, nebyl to recept na výrobu papíru. Jen zelí! Až tak přísní jsou i dnes, ti Asiaté.

A takhle se to dělá dnes ve velkém.
A nebo spíš takhle.
A takhle stylově se to distribuuje.

Co uvidím v tom muzeu?

V muzeu Kimchikan si můžete prohlédnout celý proces výroby, a tedy kvašení bakteriemi Lactobacillus pod mikroskopem. Mají tu taky dokumentární filmy o historii kimjang a taky o tom, jak nejprominentnější korejské rodiny vyrábějí kimči. Ano, přesně ty nechvalně známé klany ovládající Jižní Koreu. Sesazená prezidentka Pak Kun-hje, korupční aféra šéfa Samsungu I Če-jonga atd. Ostatně Severní Korea na tom s klany není ani o kousek lépe :D. Že by za všechno mohlo kimči?

Spočítejte si cenu cestovního pojištění s 50% slevou od Sláva nazdar výletu!
Na kolik dní jedete?
Kolik Vám je?
Kam jedete?
 
Chci se hned pojistit
Sleva bude automaticky započítána.
Pošlete mi slevový kód
Cestujete později? Pošleme vám slevový kód do emailu.
Připomeneme se 4 dny před odjezdem.
Odeslat

Stojí to za návštěvu?

Možná si říkáte, že sledování dokumentů se zkorumpovanými politiky není to pravé, jak jste si představovali, že budete trávit čas v Soulu. Nezoufejte! Hlavní lákadlo muzea je možnost ochutnat různé druhy kimči, kurzy vaření a nejrůznější předváděcí akce.

Čím víc do Asie, tím je život šťavnatější.

V muzeu je degustační místnost, kavárna i laboratoř. Muzeum Kimchikan najdete ve 4., 5. a 6. patře budovy Insa-dong Maru. Soul je přehledné až nudné město, najdete to snadno.

Tady jsou stránky muzea, pokud snad umíte korejsky. Náš recept na výrobu kimči je tady.

Jan Strmiska

V Indii si koupil motorku Royal Enfield 500. Než ho o ni okradli, projel pět indických států. Miluje Karpaty, oceán, jihovýchodní Asii i cesty za surfařskými spoty kamkoli. Roky testoval holky a měl na starosti módu v Maximu, šéfoval časopisu T3 (Tomorrow's Technology Today) a jeho nejnovější projekt je elektronická hudební pilulka Audiopill.

Mohlo by vás zajímat

MRKNĚTE NA NÁŠ INSTAGRAM

Sláva Nazdar Výletu CREATIVE DOCK