Zdraví

Ochutnejte smog svého oblíbeného města

Cestování za jídlem už je nuda, vyzkoušejte cestování za smogem. Tohle je experiment týkající se neortodoxní přípravy slaďounkých NADÝCHANÝCH zákusků.

Znáte ty dobrodružné výplody na lahvích vína. V tomto chardonnay můžete zaznamenat špetku vanilky, másla a toastového chleba, tenhle merlot zase voní přepáleným karamelem a lesem za chalupou vaší babičky a o tomhle roséčku současný francouzský prozaik píše knihu povídek. A teď si představte podobně vzletné ódy na vůni a chuť jednotlivých velkoměst. Každé má svůj specifický buket a kyselinku. Londýn, to je prach a špína, z Pekingu cítíte závan síry, z Ostravy uhlí a alkohol.

https://www.axa-assistance.cz/cestovni-pojisteni/?externalpartner=10000430

I když vám všechny vůně velkoměst můžou připadat víceméně stejné, kdybyste měli možnost očichat si vzorky každého z nich zvlášť, rozdíl byste zaznamenali. Ale chtěli byste vlastně? Možnost ochutnat smog přináší skupina nadšených gastrogeeků, experimentátorů s molekulární kuchyní z multinárodního Centra genomické gastronomie (CGG). Potkávají se v něm umělci, kteří se zamýšlejí nad tím, jak asi bude vypadat gastronomie budoucnosti. Chtějí třeba otevřít restauraci, kde budete moci ochutnat sami sebe. Protože každý den si na nás pochutnávají mikroorganismy a různé druhy hmyzu a naše tělo je vlastně jejich jídelna. Prý vám poradí, jak se nejlíp okořenit, aby si na vás broučci pořádně pochutnali (mrkněte tady). A dalším z projektů jsou i sladké jednohubky s příchutí smogu. Už se vám sbíhají sliny?

Dáš mi pusinku? Každé město jiná chuť smogu.

Pravá chuť Indie

V Novém Dillí často zažijete takovou hustotu smogu, že zděšená WHO musí vymýšlet nové stupnice na to, jak zle na tom místní ovzduší je. Dát si v centru města den bez roušky je asi taková zátěž jako vytáhnout za den dvě krabky cigaret. I přesto se najdou takoví, kteří smog berou jen jako další chemtrails a výsledky všech měření tvrdošíjně ignorují. A přesně pro tyhle lidi pečou aktivisté z CGG pusinky. Do vyšlehaného sněhu přimíchávají mňamky z ovzduší velkých měst a s upečenými dobrotami cestují po světě a dávají je koštnout lidem z konferencí o změnách klimatu. Možná když si líznete trochu špíny z vaší křižovatky, půjdete si na městský úřad zažádat o výsadbu nové aleje.

image
Takovéhle vybavení by se nám taky hodilo. Zvlášť když v naší redakční kuchyňce Honza připravuje chemické sloučeniny obsahující kimči.

Celý nápad vznikl právě v Indii ve městě Bangalore, kde Zack Denfeld, jeden ze zakladatelů CGG, během své pracovní stáže při čtení kuchařské bible Food and Cooking narazil na odstavec o meringue – to je míchanice vyšlehaných bílků s cukrem, se kterým se buď zdobí koláče, nebo se z nich pečou právě pusinky. V knížce byla větička o tom, jak se vlastně ze samotného vzduchu v bílcích stává hlavní přísada do sladkostí a drinků. To Denfelda trklo k tomu, použít vzduch jako ingredienci a nabídnout požitek smogového oparu lidem z celého světa.

Okénko pro šprty aneb Malá typologie smogu

Výraz smog vznikl spojením slov smoke (kouř) a fog (mlha) a pozorujeme ho v aglomeracích velkých měst už něco přes sto let. Jsou dva základní typy smogu: zimní (redukční) a letní (oxidační). S tím zimním má neblahé zkušenosti hlavně Anglie (proto se mu taky někdy říká londýnský), kde v roce 1952 při tzv. velkém smogu zahynuly tisíce lidí. Vzniká nejčastěji při teplotní inverzi při nahromadění škodlivin ze spalovacích procesů. Takže uhlí + mlha = smrt. Ten letní (poprvé pozorovaný v Kalifornii, proto kalifornský nebo taky fotochemický) vzniká díky působení slunečních paprsků na některé složky znečištěného vzduchu. Na slunci se znečištěný vzduch rozpadá na ozón. Vzniklý namodralý opar pak masakruje zdraví i zemědělskou úrodu. Výfuky + slunce = smrt.

Odpolední (!) mlha v Londýnské Victorii. 6. prosince 1952. Foto: Profimedia.
image
A takhle vypadá 'hezký' den v centru Los Angeles. Fotka je z památného roku 1986, nicméně index znečistění se od té doby příliš nezměnil. Foto: Profimedia.

Upečte si to doma


Pořiďte si cestovní pojištění celoroční. Ušetříte a nemusíte na to myslet. Díky našemu webu teď máte 50% slevu. Celý rok za 806 Kč Klikněte tady a zadejte slevový kód: SLAVANAZDARVYLETU50 a zaškrtněte dlouhodobé pojištění / platba ročně. 

Recept na pusinky s příchutí magistrály je zdánlivě prostý: potřebujete 3 bílky, 100 g cukru, 1 magistrálu. Vyběhnete na nejrušnější ulici v okolí a začnete šlehat bílky, postupně po lžících přidáváte cukr. Jakmile je sníh tuhý, spěchejte domů, lžící naházejte hmotu na plech a pečte na 150 stupňů zhruba hodinu. Bohužel tohle samozřejmě v praxi nebude fungovat. Čím víc je trouba vzdálená od zdroje smogu, tím víc sníh vyčichne a nebude to to pravé exhalované. Oddalováním času pečení vám uniká aeroir. To je pojem, se kterým přišla Nicola Twiley, další členka gastrotýmu. Aeroir je odvozeninou ve vinařství používaného terroir, což je vlastně takový balíček vlivů hlavně přírodních podmínek konkrétního místa, podle kterého pak to či ono víno získává specifickou chuť a vlastnosti. A stejně tak, jako jen znalý vinař pozná nuance v chutích jednotlivých vín, tak jen pravý znalec smogu pozná chuť jednotlivých měst.

Použijte Smogovač 5000

Aby vyřešili problém utíkajícího aroma, povolali si smogoví kuchtíci na pomoc profíky. Po konzultacích s kalifornskou technickou univerzitou, kde zkoumají chování emisí v atmosféře a jejich následnou proměnu ve smogový opar, došli k závěru, že nejlepší bude vyrobit si smog uměle v laboratorních podmínkách. Normálně smog vzniká spojením několika látek „upečených“ společně na slunci. A podle různých emisí a různých klimatických podmínek vznikají různé smogy s různým složením. A chutí. V laborce uzavřou vědci chemikálie do teflonové komory, kde na ně pak svítí stovkami UV lamp. A syntetický smog je na světě. Spoluprací s univerzitou vznikl návrh na malý domácí smogovač. Navíc jim dodali pár osvědčených receptů na nejoblíbenější příchutě.

Samozřejmě je to celé experimentální blbinka, ale když na vlastní oči vidíte, co všechno produkujeme za svinstva jen kvůli naší lenosti, hned dostanete větší chuť koupit si místo jedné nádrže u benzinky roční předplatné na Rekola.
A konečně taky nějakou fotku jídla!

Pro začátek udělali čtyři základní příchutě. První dva byly smogové klasiky z historie, londýnský, tzv. pea soup smog (velmi hustý smog obsahující saze a jedovatý kysličník siřičitý) a kalifornský fotochemický smog (inspirovaný situaci v L. A. v 50. letech). Pro srovnání vyrobili ještě dva současné, aby bylo s čím srovnávat. Namíchali tak Atlantu (která se nebezpečně podobá právě L. A.) a kalifornské Centrální údolí, nejproduktivnější zemědělskou oblast v USA.

image
V Dillí na ulici vaří většina kuchařů a nedělají z toho takové cavyky. Počkat, to je to opravdu taková prasárna?

Udělej si vlastní smog

DIY smogovač vyrobili sice laboratorně, ale tak trochu na punk. Na výrobu mimo jiné posloužilo několik pumpiček na kolo a dlouhé vinylové rukavice ze sex shopu (jinde neměli dostatečně dlouhé). V podobném duchu vyřešili i problém se získáním potřebných chemikálií. Opět posloužila metoda „udělej si sám“. Takže síru si obstarali opětovným škrtáním sirek, saze z knotů svíček a něco málo seškrábali ze střechy domu poblíž newyorské dálnice. Pomocí pumpiček se pak jednotlivé složky vhání do mixážní komory, kde vzduch postupně žloutne, až hnědne. Pak už přichází na řadu opravdové vaření, do rukavic vplouvají ruce a začíná se šlehat.

Zapálíte sirky a pustíte se do vaření.
image
Hotovo, podáváme. A ani v tom nejsou žádná éčka 🙂

Bohužel se po celé té dřině ukázalo, že to nejsou zrovna výstavní lahůdky. Některé z obsažených chemikálií ovlivnily schopnost sněhu držet jednotný tvar a barvu. Zkrátka nic, co by si člověk s chutí cpal do pusy. Na druhou stranu tak vlastně vypovídají celkem dobře o kvalitě ovzduší. Premiéru si pusinky vyšvihly na konferenci WHO, ale sami autoři nejradši vzpomínají na jinou akci, kde je servírovali někdy mezi humrem a proseccem během luxusního rautu na festivalu Ideas City v New Yorku. Na rozdíl od ostatních pochutin v nich byl jeden drobný rozdíl – byly ZADARMO. Za pár minut zely tácy prázdnotou. Přijde vám to nemorální? Přestěhujte se k Muzeu, a máte to každý den na talíři desetkrát.

 

Je to zdravé, jíst exhalace?

Většina těch speciálních ingrediencí se samozřejmě nedoporučuje polykat záměrně a ve velkém množství. Ale jíst smog je kupodivu zdravější než ho dýchat. Aspoň to tvrdí věda, nebo minimálně pár zástupců lékařské komunity, kterých se smogoví kuchtíci ptali na odborné stanovisko. A došli k závěru, že lidské trávicí ústrojí má mnohem lepší schopnost poradit si s toxiny a jejich rozkladem, než mají plíce. Dýchací cesty sice taky dokážou leccos odfiltrovat, ale je to pořád hodně křehký systém. S dýcháním jedovatých plynů prostě příroda nepočítala.

Spočítejte si cenu cestovního pojištění s 50% slevou od Sláva nazdar výletu!
Na kolik dní jedete?
Kolik Vám je?
Kam jedete?
 
Chci se hned pojistit
Sleva bude automaticky započítána.
Pošlete mi slevový kód
Cestujete později? Pošleme vám slevový kód do emailu.
Připomeneme se 4 dny před odjezdem.
Odeslat

 

V CGG pokračují s ochutnávkami pusinek a teď by rádi spustili i kuchařskou sérii na na YouTube. Jo, a jestli nejste na sladké, našlehané bílky jsou skvělé i v drinku. Zkuste si namíchat třeba exotický pisco sour (tady je recept v angličtině) z tradiční peruánské pálenky. Výfukovými plyny probublávejte podle chuti.

Simona Ondráková

Hledá se. Postrádá orientační a několik dalších smyslů. Zkusila vejšku, práci, bohémství a nyní zakládá farmu zvířat. Autorka několika nikdy nenapsaných blogů.

Mohlo by vás zajímat

MRKNĚTE NA NÁŠ INSTAGRAM

Sláva Nazdar Výletu CREATIVE DOCK