Jídlo Vietnam

Vajíčko do kafe? Mlsný Vietnam

Proč na kafe do Asie? Protože Vietnamci kávě rozumějí stejně jako Francouzi vínu, Holanďané sýrům nebo Češi pivu. A taky proto, že kávu ve Vietnamu ochutnáte v neuvěřitelném množství variant. Vietnam je druhý největší exportér kávy na světě!

S Vietnamem se nám asociují jarní závitky, válka v džungli, terasovitá rýžoviště, rybářské džunky a šikmooké krásky. Ale vonící šálek s nakopávacím účinkem kofeinu? Jen málo kávových závisláků ví, že tenhle klenot jihovýchodní Asie je pro ně zemí zaslíbenou.

Převládá Robusta

Pěstování kávy ve Vietnamu kdysi zavedli francouzští kolonisté. Podle historiků se tu poprvé objevila v roce 1857, ale přesné datum nehraje roli. Mnohem podstatnější je, že si domorodci nový nápoj rychle zamilovali. Bez ranního a večerního šálku kávy si Vietnamci neumějí představit život. Na každé ulici je hned několik kaváren. Vietnam je v pěstování kávy druhý na světě (po Brazílii) a tato komodita je druhým nejdůležitějším vývozním artiklem (po rýži). Na zdejších plantážích se ročně vyprodukuje více než milion tun kávových zrn.

Pokud jde o odrůdy, historicky se tu pěstuje hlavně výrazněji hořká Robusta (97 %), i když v posledních letech se začínají prosazovat i sladší Arabica, Excelsa, Catimor a další méně známé odrůdy. Jednodruhové kávy ale ve vietnamských krámcích a na tržištích najdete jen zřídka – mnohem častější jsou směsi s vyváženou chutí.

Producentů kávy najdete ve Vietnamu celou řadu, ale asi nejrozšířenější značkou je Trung Nguyen. Polostátní firma vlastní rozsáhlé plantáže v okolí horského města Buon Ma Thuot ve středním Vietnamu u laoských hranic. Produkuje řadu druhů kávy, kterou vyváží do více než padesáti zemí světa.

Mimochodem v Česku má Nguyen specializovanou prodejnu v Korunní ulici na pražských Vinohradech. A nebojte, mají tu samozřejmě i pivko Tiger. více na trungnguyen.cz

Kupte si na to udělátko

Českého turka Vietnamci neznají, a neznají ho mimochodem ani Turci, kteří kávu svařují v džezvě. Ve Vietnamu připravují kávu poněkud nezvyklým způsobem, který si ale rychle zamilujete. Základem je kávový filtr (cá phé phin, čti „kaféfin“) – zvláštní udělátko z hliníku nebo nerezu, které se seshora nasazuje na šálek. Pokud se nechystáte do Vietnamu, dá se koupit třeba v tržnici Sapa v pražské Libuši. Do filtru vám v kavárně nasypou asi tři nebo čtyři lžičky nahrubo mleté kávy. Hrubost je důležitá, aby jemný „šrot“ neprotékal filtrem do šálku. Tohle si zapamatujte pro případ, že si filtr ve Vietnamu koupíte jako suvenýr a budete si v něm doma dělat jemněji mletou českou kávu.

Vietnamské delikatesní filtrovací náčiní. Filtry (phin) s prokapávající kávou.
Příprava kávy a čaje je ve Vietnamu vlastně dost podobná. Čaj s horkou vodou v termosce je základní vybavení každého pokoje v hotelu. Tohle je ale kafe.

Nahrubo mletá káva se ve filtru seshora stlačí pístem s otvory a pak se zalije horkou vodou. Horký nápoj pomalu prokapává přímo do šálku. Rychlost průtoku (a tím i sílu kávy) si můžete regulovat silou stlačení kávové vrstvy. Většinou navíc dostanete malou termosku s horkou vodou, kterou si podle potřeby sami doléváte do filtru. Můžete tak ovlivnit výsledné množství a koncentraci nápoje. Znalci do filtru nejdřív nalijí jen trochu vody a píst domáčknou tak, aby se káva „zatáhla“ a prokapávání bylo co nejpomalejší. Místo hrnku je ideální silnostěnná sklenice, ve které můžete sledovat jak rychlost průtoku, tak i množství a barvu prokapávajícího nápoje.

Spočítejte si cenu cestovního pojištění s 50% slevou od Sláva nazdar výletu!
Na kolik dní jedete?
Kolik Vám je?
Kam jedete?
 
Chci se hned pojistit
Sleva bude automaticky započítána.
Pošlete mi slevový kód
Cestujete později? Pošleme vám slevový kód do emailu.
Připomeneme se 4 dny před odjezdem.
Odeslat

Kromě aromatické překapávané kávy je výsledkem i dokonalá relaxace. U stolku se totiž sami podílíte na pomalém a uklidňujícím rituálu přípravy kávy – na rozdíl od českých kaváren, kde vám horký nápoj přinesou až pod nos. Většina návštěvníků Vietnamu si zdejší přípravu kávy zamiluje natolik, že v něm pak pokračují i doma.

Různé druhy kávy na prodej v Hanoji.

Ledová je nejvíc osvěžující

Další překvapivou věcí je způsob servírování kávy. V jižním Vietnamu k ní automaticky dostanete i sklenici studeného zeleného čaje, který domorodci ke kávě „připíjejí“. Na stole bývá v misce drcený led a v malém šálku bílá hmota s konzistencí medu. Nejtypičtějším způsobem podávání kávy je totiž ve Vietnamu je totiž cá phé súa dá – bílá ledová káva. Příprava je velmi jednoduchá. Vysoká sklenice ze silného skla se předem důkladně vychladí v lednici. Vy si ji pak u stolu do dvou třetin naplníte ledovou tříští, na kterou podle chuti nalijete asi dvě nebo tři lžíce kondenzovaného mléka. Díky vysokému obsahu cukru se táhne jako med.

Na sklenici pak už jen nasadíte filtr phin a čekáte, až silná káva pomalu prokape na led. Je to estetický zážitek (černá se ve složitých obrazcích pomalu mísí s bílou), ale v horku jde především o velmi osvěžující nápoj. Vynecháte led a dáte si horkou kávu se sladkým kondenzovaným mlékem? Místní tuhle kombinaci označují jako ca phe bac xiu, v severním Vietnamu někdy i jako ca phe nau („hnědá káva“).

Preferujete mlékem nezměněnou původní chuť kávy? Požádejte o ca phe den (černou kávu) s menším množstvím cukru (duong). Chcete naopak zkusit některou z lokálních specialit, o které Vietnamci obohatili světovou kávovou kulturu? Jogurtová káva (sua chua ca phe) je hustý a tučný jogurt zalitý silnou černou kávou. Vaječná káva (ca phe trung) jsou žloutky vyšlehané se sladkým kondenzovaným mlékem do pěny a smíchané s kávou do podoby jakéhosi vietnamského tiramisu. V kávovém smoothie (sinh to ca phe) najdete různé druhy ovoce rozemleté a rozšlehané nejen s banánem, avokádem nebo mangem, ale i s různými lokálními druhy tropického ovoce, které nejspíš ani nebudete umět pojmenovat (třeba starfruit, dračí ovoce, mangosten nebo sapodila).

Recept na vietnamskou vaječnou kávu ca phe trung. 1# Potřebujete 3 lžíce kávy, 2 vejce, 1 lžičku cukru a 1 lžičku medu. 2# Vypláchnete kávový filtr vařící vodou, nasypete do něj kávu a mírně zatlačíte. Potom se přidá trochu vroucí vody na zvlhčení kávy a na 30 sekund ze to přiklopí. 3# Celé to postavte na šálek a nechte překapávat. 4# Během čekání si samostatně rozklepněte a oddělte žloutky. 5# Vyšlehejte med, cukr a žloutky. 6# Zahustit můžete smetanou. 7# Nalijte do kávy a užijte si to.

Cibetky to znají

Pokud máte chuť na něco opravdu zvláštního, poptejte se po cibetkové kávě (cá phé chón), i když je to už trochu bizar, pro někoho snad až nechutný. Malá lasicovitá šelma pojídá zralé plody kávovníku. Oplodí stráví, zatímco tvrdá zrna vyloučí s trusem. Kávoví gurmáni je sbírají a přísahají, že právě z nich se rodí ta nejlahodnější (a nejdražší!) káva na světě. Vysvětlení jsou hned dvě. Podle prvního zrna ve střevech cibetky projdou biologickou fermentací, která lehce pozmění jejich chuťové vlastnosti. Podle druhého vysvětlení jsou cibetky prostě jen mlsné a dokážou si vybrat ty nejlepší plody.

Cibetčí hovno s nestrávenými zrny (i takhle se prodává cibetková káva!).
Cibetková káva (kopi luwak je sice indonésky, ale fotil jsem to v Hanoji).

Osobní tip: Máte namířeno do Dalatu, příjemně chladného města na vysočině středního Vietnamu? Kromě toho, že je obklopeno nádhernou přírodou, leží i přímo v srdci rozlehlé oblasti pěstování kávy. Většina cestovních kanceláří v Dalatu organizuje výlety na plantáže. Dozvíte se, jak káva roste a jak se sklízí a praží. Součástí exkurze je samozřejmě i ochutnávka různých druhů kávy a možnost koupit si tu, která nejvíc osloví vaše chuťové a čichové buňky. Více třeba na dalattrip.com/tea-coffee-tour

Tři nejzajímavější kavárny Hanoje (severní Vietnam)

 Café Giang 

39 Nguyen Huu Huan, giangcafehanoi.com

Žádná návštěva vietnamské metropole není kompletní bez zdejší proslulé kávy s vejcem – hlavně proto, že tahle specialita ve 40. letech minulého století vznikla právě tady. Atmosféra se tu od těch dob změnila stejně málo jako recept. Omšelé bambusové stolky, staré fotky na stěnách… Prostě nostalgie po starých časech.

Cafe Pho Co, Hanoi

 Café Pho Co 

11 Hang Gai (4. patro), stránka na TripAdvisoru 

Projdete obchodem, vystoupáte po schodech na terasu a získáte nádherný výhled na jezero Hoan Kiem obklopené stromy. Plus samozřejmě výběr z nejméně deseti druhů kávy. Tohle místo je ideální pro západy slunce nad střechami Staré čtvrti s nekonečnou řekou bicyklů, motorek a rikš.

 Café Tho 

117 Trieu Viet Vuong, Facebook

Ulice Trieu Viet Vuong je mezi místními oprávněně přezdívána „Kávová ulice“ a je pravda, že nikde jinde ve Vietnamu nenajdete tolik kaváren. Kromě tradičních rodinných podniků si tu můžete vybrat i „fashion“ podniky plné mládeže, což je právě případ Café Tho. Zkuste zdejší speciality, třeba kávu s čerstvou mátou.

Tři nejzajímavější kavárny v Saigonu (Ho Či Minovo Město, jižní Vietnam): 

 The Fig 

15 Nguyen Thi Huynh, Phu Nhuan District, Facebook

Kavárna ve velké zahradě se obtížně hledá, ale námaha rozhodně stojí zato. Rozlehlá kavárna s velkou terasou je otevřena čtyřiadvacet hodin a je tu pořád živo. Ideální místo ke sledování noční tváře Saigonu! Výhodou je i to, že tu prakticky nepotkáte turisty.

 Café La Tamia 

80 Duong Ba Huyen Thanh Quan, District 3, latamianhacxua.jimdo.com

Měli byste sem zabloudit, pokud máte rádi hudbu 90. let. Retro tu stylově zní ze staré stereověže s kazetovým magnetofonem, ale nikdo si tu zřejmě nemyslí, že je to retro. Majitel mluví skvěle anglicky a vysvětlí vám chuťové rozdíly mezi různými odrůdami kávy.

 Café Cuc Gach 

79 Duong Phan Ke Bbinh, Quan 1, cucgachcafe.com.vn

Tohle místo připomene poklidnou atmosféru vietnamského venkova. Jste tu sice uprostřed města, ale čas jako by se tu zastavil. Ke kávě si můžete objednat sladkou šťávu, čerstvě vymačkanou z cukrové třtiny a podávanou s ledovou tříští a rozdrcenou limetkou. Božsky osvěžující!

Ivan Brezina

Na desítkách výprav do asijských zemí prožil více než tři roky života. Je autorem legendárního cestovního průvodce Cesty na východ (o pozemní trase z Česka do Indie) a jako novinář se specializuje hlavně na cestování. Píše třeba pro přílohu Víkend MF Dnes, také pro Travel Digest, Koktejl nebo Elle. Pro cestovatelský pořad Objektiv České televize natáčí reportáže, kterých bylo až dosud odvysíláno více než osmdesát.

Mohlo by vás zajímat

MRKNĚTE NA NÁŠ INSTAGRAM

Sláva Nazdar Výletu CREATIVE DOCK